flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прес-реліз та його оформлення

25 жовтня 2017, 16:39

 Пам’ятка щодо написання прес-релізу

 

   Прес-реліз – це офіційний документ з інформацією для ЗМІ, який надсилають чи передають журналістам з розрахунком на їх зацінтересованість викладеною темою, а також для публікації матеріалів на його основі.

 

Текст прес-релізу

 

   Прес-реліз повинен містити заголовок, у якому розкрито суть та головну ідею повідомлення. Прес-реліз повинен бути написаний так, щоб найважливіша інформація, яку потрібно донести до громадськості, була зосереджена на початку тексту. У перших двох абзацах надається відповідь на такі, запитання: «Що відбулося?» (результат, висновок щодо дії чи події), «Де відбулося?», «Коли відбулося?», «За участі кого відбулося?», «Чому відбулося?», «Як відбулося?».

   У прес-релізі можу можуть бути вжиті цитати, з обов'язковим відсиланням до джерела – документ, суддя, адвокат, прокурор, сторони тощо. Далі повинна зазначатися допоміжна інформація (корисна, але не головна), наступною надається інша довідкова інформація, історія питання тощо.

   При наданні інформації про справи, що розглядаються судом, потрібно вказувати такі дані: дату розгляду, найменування суду, який розглядає або розглянув справу, ухвалені процесуальні рішення, виконані процесуальні дії, короткі мотиви ухваленого рішення, суть справи. Якщо йдеться про рішення суду, то вказується, чи воно набуло законної сили, умови його оскарження, реквізити рішення, за якими можна знайти повний текст у ЄДРСР.

 

Оформлення прес-релізу

 

   Прес-реліз видається і розповсюджується на бланку прес-служби. Під відомостями бланка у верхньому лівому кутку зазначається дата написання (розповсюдження) прес-релізу, у правому верхньому кутку – контактна особа, яка може надати додаткову інформацію, організувати відео та аудіо-коментарі для радіот та ТБ, вказується її мобільний телефон. Нижче вказується тип повідомлення – прес-реліз, прес-анонс, заголовок. Перший абзац тексту виділяється жирним шрифтом. Далі текст друкується простим прямим шрифтом, підпис – прес-служба, автор. Прес-релізи за підписом посадових осіб суду розповсюджувати не рекомендовано.

   При роздрукуванні прес-релізу для роздавання його на заході використовується тільки один бік аркуша, широкі поля зліва і справа для коректурної правки. Роздруковувати матеріал потрібно в інтервалі 1,5 – 2 пт.

   Не можна застосовувати підкреслення чи інші виділення тексту, крім заголовка та першого абзацу. Текст прес-релізу повинен бути викладений стисло, оптимальний варіант – один аркуш, містити мінімум заголовних літер, числівники від 1 до 9 у тексті пишуться прописом, далі – цифрами, число і рік у даті – цифрою, місяць – словом, замість нулів слід писати «тисячі» або «мільйони». Лапки використовуються тільки для виділення цитат чи прямої мови, у назві, заголовку лапки не використовуються.