flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Закон про нову класифікацію кримінальних порушень, зокрема про введення кримінальних проступків.

12 червня 2019, 15:00

     З 1 січня 2020 року набирає чинності Закон України № 2617-VIII « Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень».

     Відповідно до статті 12 КК України кримінальні правопорушення поділяться на кримінальні проступки і злочини.

     Кримінальним проступком є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  (51 тис. гривень) або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

     А в свою чергу злочини поділяються на нетяжкі, тяжкі та особливо тяжкі, залежно від строку покарання у вигляді позбавлення волі та розміру штрафу.

     Відповідний  Закон доповнює Кримінальний кодекс України статтею 286-1  такого змісту «Керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції», зробивши це кримінальним проступком з покаранням у вигляді штрафу в розмірі 17-34 тис. грн і забороною керувати до трьох років; а при повторному порушенні - до 51 тис. грн із забороною керувати від 2 до 3 років.

     До кримінальних проступків також будуть належати такі поширені злочини як крадіжки, шахрайство, незаконні дії з наркотичними засобами без мети збуту, хуліганство тощо.

     Відповідно до статті 38 КПК України проводити розслідування кримінальних проступків будуть дізнавачі (службові особи підрозділу дізнання органу Нацполіції).

     Відповідно до статті 301 КПК України розслідування кримінальних проступків буде проводитися у формі дізнання зі спрощенням процедури, включаючи скорочені строки – не більше 72 годин з моменту повідомлення особі про підозру чи затримання, або в інших випадках на строк у строк до одного місяця.

     Згідно з Законом  прокурор зобов'язаний не пізніше трьох днів після отримання повідомлення про підозру особі разом із матеріалами дізнання (а якщо затримали нетверезого підозрюваного - протягом 24 годин) або закрити кримінальне провадження, або повернути матеріали дізнавачу і подовжити строк дізнання, або звернутися до суду з обвинувальним актом, а при ознаках скоєння злочину направити провадження для проведення досудового слідства.

     Відповідно до статті 381 КПК України суд після отримання обвинувального акту  щодо вчинення кримінального проступку, має протягом 5 днів або у разі затримання підозрюваного у визначенні строки затримання призначити судовий розгляд. Якщо обвинувачений не оспорює встановлені обставини порушення і згоден з розглядом обвинувального акта, суд розглядає обвинувальний акт без проведення судового розгляду у судовому засіданні за відсутності учасників судового провадження.